Protestantse Kerk in Nederland
Hervormde Gemeente Groenlo
 
 
ANBI diaconie ANBI diaconie
Naam ANBI: Diaconie Hervormde Gemeente Groenlo
KvK-nummer: 76413004
RSIN/Fiscaal nummer: 824111321
Website adres: http://groenlo.protestantsekerk.net
E-mail: gwj.wiggers@kpnmail.nl
Adres: Mattelierstraat 5
Postcode: 7141BP
Plaats: Groenlo
Postadres: Blikslager 8
Postcode: 7141PE
Plaats: Groenlo
 
De Diaconie van de Hervormde Gemeente Groenlo is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland. In het statuut (kerkorde) van de Protestantse Kerk staat dit in ordinantie 2 artikel 1 als volgt omschreven “een gemeente is de gemeenschap, die geroepen, tot eenheid, getuigenis en dienst, samenkomt rondom Woord en sacramenten “. (ordinantie 1 artikel 1 lid 1 kerkorde).
 
De gemeente vervult haar diaconale roeping in de kerk en in de wereld door in de dienst van barmhartigheid en gerechtigheid te delen wat haar aan gaven geschonken is, te helpen waar geen helper is en te getuigen van de gerechtigheid van God waar onrecht geschiedt. (Kerkorde artikel X lid 3).
 
De Diaconie van deze gemeente is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid. Dit is ook vastgelegd in ordinantie 11 artikel 5 lid 1 van de kerkorde.
 
De kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland bevat o.m. bepalingen omtrent het bestuur, de financiën, toezicht en (tucht)rechtspraak die gelden voor de kerkleden, de gemeenten en andere onderdelen van deze kerk. Deze kerkorde is te vinden op www.protestantsekerk.nl/kerkorde
 
De Protestantse Kerk heeft van de Belastingdienst een groepsbeschikking ANBI gekregen. Dat wil zeggen dat de afzonderlijke gemeenten en andere instellingen die tot dit kerkgenootschap behoren zijn aangewezen als ANBI. Dit is ook van toepassing op de Diaconie van de Hervormde Gemeente Groenlo.

Samenstelling bestuur
Het bestuur van de kerkelijke gemeente ligt bij de kerkenraad en wordt gevormd door de ambtsdragers van deze gemeente. In onze gemeente telt de kerkenraad 9 leden, die worden gekozen door en uit de leden van de kerkelijke gemeente. Het College van diakenen telt 3 leden en is verantwoordelijk voor het beheer van de financiële middelen en eigendommen van de diaconie. De kerkenraad is eindverantwoordelijk, wat tot uitdrukking komt in de goedkeuring van o.a. de begroting en de jaarrekening. Het college bestaat uit ten minste drie leden. Verder hebben zowel de kerkenraad als het college, door het toezicht op de vermogensrechtelijke aangelegenheden, contact met het regionaal college voor de behandeling van beheerszaken. (Ordinantie 11, art. 3).

Doelstelling/visie
De Protestantse Kerk verwoordt in de eerste hoofdstukken van de Kerkorde wat zij gelooft en belijdt. Dit vormt de basis van haar kerkstructuur, haar organisatie, haar kerkrecht, haar ledenadministratie, haar arbeidsvoorwaarden en haar financiën.
 
1 - De Protestantse Kerk in Nederland is overeenkomstig haar belijden gestalte van de ene heilige apostolische en katholieke of algemene christelijke Kerk die zich, delend in de aan Israël geschonken verwachting, uitstrekt naar de komst van het Koninkrijk van God. 
2 - Levend uit Gods genade in Jezus Christus vervult de kerk de opdracht van haar Heer om het Woord te horen en te verkondigen. 
3 - Betrokken in Gods toewending tot de wereld, belijdt de kerk in gehoorzaamheid aan de Heilige Schrift als enige bron en norm van de kerkelijke verkondiging en dienst, de drie-enige God, Vader, Zoon en Heilige Geest.

Beleidsplan
Het beleidsplan van de Diaconie van de Herv. Gem. Groenlo(2021-2025)
Visie op het diaconaat.
Het diaconaat is het sociaal eerbetoon van de kerk. Het wil handen en voeten geven aan het evangelie, in barmhartigheid en gerechtigheid. Het gaat bij diaconaat om de waardigheid van de mens als beelddrager van God. Noodgedwongen leven tallozen beneden die waardigheid. Het gaat daarbij om mensen die lijden door honger, gebrek, een handicap, discriminatie, maatschappelijke achterstand, vervolging en onvrijheid.
De diaconie wil graag in de Bijbelse lijn handelen. Duidelijk is dat vanaf het prille begin van de Christelijke gemeente, zoals beschreven in Handelingen 6, er verband geweest is tussen het werk van de diakenen en het samenkomen van de gemeente. De diakenen deelden bij de Avondmaalsviering brood en wijn uit als tekenen van het lichaam en bloed van Christus. Ook deelden zij eten en drinken uit aan de behoeftigen.
Door de maatschappelijke veranderingen in onze tijd zijn de problemen waar de diakenen voor komen te staan, anders van aard geworden. De diaconale taak verschuift steeds meer in de richting van sociaal pastoraal werk en het toezien op gerechtigheid. De betrokkenheid van de gehele gemeente is hierbij van groot belang. Diaconaat is immers een zaak van de gehele gemeente.
De diaconie ziet het als haar opdracht de gemeente te stimuleren tot bewust omzien naar mensen die, dichtbij en wereldwijd, in problemen zijn geraakt. Daar waar hulp nodig is zal de diaconie hulp bieden, of naar wegen zoeken die tot hulp leiden. Dit bijvoorbeeld door projecten en goede doelen te steunen (dmv van collectes) en hier ook regelmatig iets over te laten horen. 
De noodzaak van het omzien naar elkaar, is een belangrijke boodschap van de Diaconie. 

Samenstelling van het College van diakenen
Het College van diakenen bestaat uit drie personen. Diakenen worden gekozen voor een periode van vier jaar. Er wordt eenmaal per twee maanden vergaderd en zo nodig vaker.
De volgende functies zijn te onderscheiden:
- voorzitter
- penningmeester
- secretaris
Het College van diakenen is een zelfstandige rechtspersoon binnen de kerkenraad.
Taken van de diakenen binnen de gemeente zijn:
•de ambtelijke vertegenwoordiging in de kerkdiensten
•verzorgen van beeld- en geluidsopnames van de kerkdiensten
•bijwonen van de kerkenraadsvergaderingen
•de dienst van het Heilig Avondmaal
•het inzamelen en besteden van de collectes en het beleid en beheer over de diaconale gelden
•het toerusten van de gemeente tot het vervullen van haar diaconale roeping
•het verlenen van bijstand, verzorging en bescherming aan hen die dat behoeven, lokaal en wereldwijd
•opstellen van een jaarverslag en begroting en dit verwoorden tijdens de jaarvergadering
Activiteiten van de diaconie
•de diakenen maken deel uit van de wijkteams binnen de gemeente. Zij zijn aanspreekpunt voor de wijk daar waar het diaconale taken betreft.
•de diaconie geeft over haar activiteiten voorlichting aan de gemeente door middel van afkondigingen in de kerkdienst. Alle collectes van Kerk in Actie worden vooraf in de Groenlose Gids en kerkdienst uitgelegd.
•de diakenen worden in de gelegenheid gesteld om (bij het aanvaarden van hun ambt of op ieder ander gewenst tijdstip) cursussen en workshops te volgen om hun kennis op het gebied van diaconale zaken te vergroten. Het streven is dat enkele diakenen de landelijke diaconale dag bezoeken.
•de diaconie verzorgt bloemen bij verjaardagen voor gemeenteleden boven de 75 jaar, zieken en de zondagse bloemen in de kerk. Met Dankdag worden er bloemen aan zieken en bejaarden bezorgd.
Inkomsten en beheer gelden
•inkomsten uit collectes. Volgens een, in overleg met de kerkrentmeesters, opgesteld collecterooster worden er ook regelmatig collectes gehouden die een speciaal doel kennen. Het collecterooster van Kerk in Actie wordt hierbij zoveel mogelijk gevolgd.
•Elke zondag is er één collecte voor de diaconie. Tijdens dankdag is er een extra collecte bestemd voor het bloemenfonds.
•Bij de viering van het Heilig Avondmaal wordt een tafelcollecte gehouden. Deze is bestemd voor het diaconale doel.
•De diaconie stelt zich ten doel de haar ter beschikking gestelde gelden op een diaconaal verantwoorde wijze te beheren. De jaarlijkse begroting gaat uit van een uiteindelijk nihil resultaat. 
Financiële ondersteuning
Het diaconale geld is te allen tijde bestemd voor diaconale doelen.
Het beleid van de diaconie is erop gericht het aantal doelen waaraan bijgedragen wordt, beperkt te houden. Hierdoor is een grotere binding met deze doelen mogelijk en treedt er geen versnippering op. Daarnaast wil de diaconie constant zijn in haar bijdragen zodat de ondersteunde instellingen en organisaties voortgaande hulp geboden kan worden.
Individuele hulp aan gemeenteleden wordt verstrekt op aanvraag van het gemeentelid zelf dan wel op advies van diaken, ouderling of predikant.
Toekomst
De eerstkomende jaren is het beleid van de diaconie toegespitst op de volgende onderwerpen:
•hulp voor slachtoffers van rampen en geweld
•werken aan gerechtigheid dichtbij en veraf door hulp aan verslaafden, gedetineerden, asielzoekers, mensen met een minimum inkomen en werklozen
•werken aan behoud van de schepping door milieuthema’s centraal te stellen
•samenwerking met de ZWO commissie
•betrekken van jongeren bij het werk van de diaconie en ZWO
•samenwerking met de voedselbank/kledingbank/Vincentius

Beloningsbeleid
De beloning van diakonale medewerkers – indien aanwezig - is geregeld in de Arbeidsvoorwaardenregeling Protestantse Kerk in Nederland’. Deze regeling is te vinden op www.protestantsekerk.nl/arbeidsvoorwaarden
Leden van kerkenraden, colleges en commissies ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Alleen werkelijk gemaakte onkosten kunnen worden vergoed.

Verslag Activiteiten
De kerkenraad heeft de algemene eindverantwoordelijkheid voor het in stand houden van een levende gemeente. Dat doet zij door zoveel mogelijk gemeenteleden in te schakelen bij het plaatselijk werk. Enkele taken zijn conform de kerkorde gedelegeerd naar afzonderlijke colleges, waaronder het College van Kerkrentmeesters en het College van Diakenen. Zij waken over de financiële slagkracht van de gemeente en leggen via een jaarverslag rekening en verantwoording af aan de kerkenraad. Een uittreksel van de belangrijkste gegevens treft u hieronder aan.

Voorgenomen bestedingen
De verwachte bestedingen (begroting) sluiten als regel nauw aan bij de rekeningen over de voorgaande jaren. Het plaatselijk diaconaal werk vertoont een grote mate van continuïteit. In de kolom begroting van de verkorte Staat van baten en lasten is dit cijfermatig in beeld gebracht.

Verkorte staat van baten en lasten met toelichting
Onderstaande staat van baten en lasten geeft via de kolom Begroting inzicht in de begrote ontvangsten en de voorgenomen bestedingen van de diaconie in het jaar 2023.  De kolommen Rekening geven inzicht in de daadwerkelijk gerealiseerde ontvangsten en bestedingen in 2022 en 2021.

Toelichting
De diaconie zorgt zelf voor de benodigde inkomsten voor hun activiteiten. De ontvangen inkomsten van de diaconie worden besteed aan diaconaal werk, zowel plaatselijk, landelijk als wel wereldwijd in de vorm van ondersteuning van activiteiten en doorbetaling van voor specifieke projecten gehouden inzamelingen. Daarnaast worden de ontvangen inkomsten ook besteed aan de kosten van de eigen organisatie  en bijdragen voor het in stand houden van het landelijke diaconale werk van de kerk.
Onder Lasten beheer en administratie zijn opgenomen de kosten voor administratie en beheer van de diaconale bezittingen. De diaconie heeft in 2022 minder inkomsten  ontvangen doordat meerdere kerkdiensten geen doorgang konden vinden ivm. Covid. Uitgaven zijn er niet verminderd geweest door zieken en ouderen af en toe een steuntje in de rug te geven met een bloemetje en of een kaartje.
terug
 
 
 
 

GEEN DIENST
datum en tijdstip 12-05-2024 om
meer details

Pinksterzondagsdienst
datum en tijdstip 19-05-2024 om 10 uur
meer details

Zondagsdienst
datum en tijdstip 26-05-2024 om 10 uur
meer details

Zondagsdienst
datum en tijdstip 02-06-2024 om 10 uur
meer details

 
Taizé Vredesgebed



Taizé-vredesgebed – Calixtusbasiliek

Het Taizé-vredesgebed in Groenlo gaat voor de zomermaanden weer verhuizen: van de Calixtuszaal naar de dagkapel van de katholieke Calixtusbasiliek.
Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne op 24 februari 2022 is elke Taizé-viering een vredesgebed. De noodzaak om om vrede te bidden is sindsdien alleen maar toegenomen, ook de vrede in ons hart is soms moeilijk te bewaren bij het zien van zoveel geweld en ellende.
Elke 2e en 4e woensdag van de maand is er van 19.00u tot 19.45u een Taizé-vredesgebed: 10 – 24 april – 8 – 22 mei – 12 – 26 juni – 10 – 24 juli – 14 – 28 augustus – 11 – 25 september. Daarna zijn de vieringen misschien weer in de Oude Calixtus.
De gezangen zijn speciaal voor de gebedsvieringen in Taizé (Frankrijk, www.taize.fr) gecomponeerd. Deze korte liederen zijn meditatief. Ze worden gedurende enkele minuten herhaald om afleidende gedachten tot rust te laten komen en de gebedstekst van het lied goed door te laten dringen. Mede door de eenvoud van de liederen en de herhalingen zijn ze makkelijk mee te zingen, ook als ze meerstemmig gezongen worden
Ook kenmerkend voor Taizé-vieringen is het moment van stilte. Deze stilte duurt ongeveer 10 minuten en is bedoeld om te mediteren over de gezongen liederen, de gebeden en schriftlezing en om te bidden, dichter bij God te komen. Zijn stem laat zich slechts horen in een fluistering, in een ademtocht van stilte. Stil zijn in Zijn aanwezigheid, om Zijn Geest te ontvangen, is reeds bidden.
Om de sfeer van Taizé op te roepen wordt er gebruik gemaakt van veel waxinelichtjes en een oranje doek. Ook is er een speciaal kruis, dat identiek is aan dat in Taizé.
De vieringen verheugen zich in een min of meer vaste groep bezoekers. Men vindt er rust door het meditatieve karakter van de viering. De lichtjes en het oranje doek dragen zeker bij aan de mooie sfeer van de gebedsvieringen.
Eén van de doelstellingen van de broedergemeenschap van Taizé is eenheid en verzoening tot stand te brengen. Met deze vieringen hopen we ook een bijdrage aan de oecumene te leveren.
Na afloop is er gelegenheid onder het genot van een kop koffie of thee nog even met elkaar na te praten.


 
 
Contact adressen
Kerk:
Adres: Oude Calixtuskerk
Mattelierstraat 5
Groenlo.
De ingang van de Hervormde Gemeente bevindt zich aan de zijkant. (De Wheme) De diensten vinden plaats op het koor.

Predikant:
Ds. W. Alserda
Groenloseweg 46,
7101AJ Winterswijk.
Tel. 0543-538802
Email: woutalserda@gmail.com

Scribaat kerkenraad:
Adres: Nieuwestraat 10,
7141BZ Groenlo.
Tel. 0544-465509 / 06 33686627
Email: pkn.hervormdegemeentegroenlo@gmail.com

Admin: Kerkvoogdij
Dhr. A.J.G.Vennebekken
Nieuwestraat 10, 7141BZ Groenlo
Tel: 0544 465509

Admin: Diaconie
Dhr. G.J. Wiggers
Blikslager 8
7141PE Groenlo
Tel: 0544 464864

Admin: Begraafplaats
Dhr. N.C. Winkel
Oude Winterswijkseweg 30a, 7141DG Groenlo
Tel: 06 30447950

Contactpersoon betreffende uitvaarten:
Mevr. A.C. Vennebekken-Tukkers
Email: dinyvennebekken@hotmail.com
Tel: 0544-465509 bgg 06-33686627
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.